Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Praktijkvoorbeeld Behoud

Kijk of een medewerker de motivatie én competenties heeft voor combinatiebaan

"Combinatiebanen zijn een mooie aanvulling op ons hr-beleid", zegt Saskia Maas. Zij is hr-manager bij Welzijnsgroep Parkstad Limburg. Onder deze koepelorganisatie vallen de welzijnsstichtingen Alcander, Impuls en CMWW. Ook Pluk, peuteropvang Brunssum/Beekdaelen, maakt er onderdeel van uit. Welzijnsgroep ondersteunt ze onder meer op het gebied van hr, financiën, ict en facilitair.

Saskia Maas

Wat is voor jullie de reden om meer in te willen zetten op combinatiebanen?

"We hebben, zoals alle sociaalwerkorganisaties, te maken met verschillende soorten opdrachten vanuit de gemeenten. Er zijn natuurlijk de meerjarige aanbestedingen, maar daarnaast zie je ook kortdurende opdrachten waarin we medewerkers maar een klein aantal uren kunnen aanbieden. Het is lastig om mensen te vinden die kiezen voor een kleine aanstelling, omdat dit nu eenmaal ook gevolgen heeft voor het inkomen.

Een combinatiebaan kan een oplossing zijn voor de medewerker, en helpt de organisatie bij het mogelijk maken van de uitvoering van opdrachten. Voor medewerkers die de ambitie hebben om zich verder te ontwikkelen kunnen combinatiebanen hun werkgeluk vergroten. Ook een belangrijke bijkomstigheid is dat er over de organisaties heen kennis gedeeld wordt en verbinding kan ontstaan tussen de gebieden waar we werkzaam zijn. Daarnaast vragen de snel veranderende samenleving en de aard van de regio Parkstad om regionale bundeling van krachten."

Met elkaar moeten we goed nadenken over hoe combinatiebanen de organisaties versterken bij hun eigen opdrachten, en bij regionale opdrachten. We richten onze blik vooruit."
Saskia MaasHr-manager bij Welzijnsgroep Parkstad Limburg

Zijn combinatiebanen al in jullie beleid verankerd?

"Nee nog niet. We werken momenteel aan een strategisch hr-plan. In onze nieuwe organisatiestrategie hebben we de strategische lijn ‘next level vakmanschap’ opgenomen. Van daaruit gaan we werken aan een gezamenlijk regionaal arbeidsmarktbeleid in sociaal werk. Om voldoende en goed personeel te hebben, zijn combinatiebanen een van de mogelijkheden om dit te bereiken. Deze ontwikkeling wordt meegenomen in het strategisch hr-plan. Momenteel hebben we alleen binnen onze eigen organisaties combinatiebanen. Door het meenemen van deze lijn in het strategisch hr-plan gaan we meer gericht denken over hoe we combinatiebanen kunnen realiseren. En hoe we ze onder de aandacht kunnen brengen van medewerkers. Met elkaar moeten we goed nadenken over hoe combinatiebanen de organisaties versterken bij hun eigen opdrachten, en bij regionale opdrachten. We richten onze blik vooruit."

Combinatiebanen: de cijfers

In 2022 had 17,8% * van de medewerkers in sociaal werk een combinatiebaan. Dat kunnen meerdere banen in sociaal werk zijn (bij één of verschillende werkgevers) of een baan in sociaal werk, gecombineerd met een baan buiten sociaal werk. Denk aan een sociaal werker die ook in de gehandicaptenzorg werkt of bij een gemeente. Of aan iemand die als sociaal werker én op kantoor werkt. Een combinatiebaan kan interessant zijn als je bijvoorbeeld meer afwisseling zoekt, je andere werkvelden wilt verkennen of meer uren wilt werken. Uit de arbeidsmarktpeiling van Sociaal Werk werkt! (najaar 2023) blijkt dat eenderde van de respondenten van het panel die op dit moment nog geen combinatiebaan heeft hier wel voor openstaat.  

* Bron: Combinatiebanen en loopbaanpaden (2023), ABF/CBS voor Sociaal Werk werkt!

Die blik vooruit richt zich dus ook op regionale samenwerking op de arbeidsmarkt?

"Ja, de Welzijnsgroep heeft zich met een aantal regionale welzijnsorganisaties (MIK-PIW en Traject) nu op bestuurlijk niveau verenigd in het zogenoemde 'Voorliggend Verbond'. De intentie is om te zorgen dat in de transformatie van zorg naar welzijn, sociaal werk een stevige positie heeft. Tegelijk biedt het ook kansen om financiële risico’s meer te spreiden. Zeker nu van sociaal werk meer verwacht wordt en gaat worden. De berichten over het 'ravijnjaar 2026' voor gemeenten maken ons nog meer bewust van die kwetsbaarheid. Voor samenwerking op een gezamenlijke arbeidsmarkt in de vorm van combinatiebanen is het nu nog te vroeg. We willen klein beginnen. Denk aan het samen organiseren van opleidingen of trainingen, en het formuleren van een gezamenlijk stagebeleid. Zo kunnen we ook (toekomstige) medewerkers meenemen in het proces naar regionaal samenwerken."

Waak ervoor dat je het voor medewerkers zo inricht dat de druk in hun werk te zwaar wordt. Een combinatiebaan moet leuk zijn en niet eindigen in frustratie.
Saskia MaasHr-manager bij Welzijnsgroep Parkstad Limburg

Wat is ervoor nodig om combinatiebanen succesvol onderdeel te maken van je hr-beleid?

"Ik denk dat het helpt als je bij het vormgeven van je beleid direct de managers betrekt. Zij moeten het binnen hun teams op gaan pakken en spelen dus een belangrijke rol bij hoe je het vorm wilt geven. Ook moet je ervoor waken dat je het voor medewerkers zo inricht dat de druk in hun werk te zwaar wordt. Een combinatiebaan moet leuk zijn en niet eindigen in frustratie. Daarom wil je vooral ook kijken naar de competenties van de medewerker. Is structuur voor iemand heel belangrijk dan past een combinatiebaan misschien minder, omdat die behoorlijk wat flexibiliteit vraagt."

Met welke contractvormen voor combinatiebanen werken jullie?

"Met verschillende. Combinatiebanen binnen de koepel zijn vrij eenvoudig te regelen met een arbeidsovereenkomst. De drie sociaalwerkorganisaties vormen samen een fiscale eenheid, waardoor we geen btw verschuldigd zijn als medewerkers twee banen combineren in twee organisaties. Dat maakt het makkelijk en het scheelt in de kosten.’
We lenen daarnaast ook personeel uit aan andere organisaties. Dat gaat via detachering of onder de noemer van een overkoepelende samenwerkingsovereenkomst. Het is vooral een kwestie van in iedere situatie goed onderzoeken welke overeenkomst het beste past. Dat vraagt wel enig denkwerk, want er zijn veel verschillende soorten overeenkomsten mogelijk."

Dit artikel kwam mede tot stand door de subsidieregeling MDIEU (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Meer weten? Neem contact op!

Logo Sociaal Werk werkt!

Meer weten? Neem contact op!