"Mede dankzij combinatiebanen kunnen we onze ambities realiseren"
Els van de Langemheen is hr-adviseur bij Stichting Moviera in de regio Gelderland. Stichting Moviera biedt hulp aan mensen die te maken krijgen met huiselijk geweld of mensenhandel. Er werken meerdere medewerkers in combinatiebanen. Els legt uit hoe dat werkt en welke voor- en nadelen dit heeft.

Wat is een combinatiebaan en hoe werkt het?
"Er zijn verschillende combinatiebanen. We hebben als Stichting Moviera medewerkers met twee vaste functies in onze eigen organisatie. Zij zijn bijvoorbeeld hulpverlener en kwaliteitsmedewerker, of gastvrouw en pedagogisch medewerker bij het kinderwerk voor kinderen van cliënten. En er zijn medewerkers met een vaste functie en een tijdelijke aanstelling in een project, bijvoorbeeld hulpverlener en projectleider. Daarnaast zijn er collega’s die vanuit Moviera tijdelijk parttime gedetacheerd worden bij een van onze samenwerkingspartners. Ook zijn er medewerkers die een (vaste) parttimebaan bij ons en bij een andere organisatie hebben. Zij hebben meestal al een baan als ze bij ons solliciteren.
We zetten vooral in op combinatiebanen binnen de organisatie. Managers willen graag goed ingevoerde (project)medewerkers hebben, en ze willen collega’s met een combinatiebaan de kans geven om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen."
Als medewerkers de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen in een vaste of tijdelijke combinatiebaan dan draagt dat bij aan de professionalisering van het individu en van onze organisatie.”
Combinatiebanen dragen dus bij aan de ontwikkeling van en binnen de organisatie?
"Dat zien we zeker zo. Als medewerkers de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen in een vaste of tijdelijke combinatiebaan, dan draagt dat bij aan de professionalisering van het individu en van onze organisatie. Door mensen proactief kansen te bieden om te groeien, werk je tegelijkertijd aan een lerende organisatie. Het mooie hieraan is dat collega’s in een vertrouwde en veilige omgeving kunnen 'oefenen' en zo kunnen leren en hun talenten kunnen versterken. Op deze manier behouden we collega’s voor Moviera.
Voorwaarde is wel dat medewerkers intrinsiek gemotiveerd zijn voor een combinatiebaan. Het is legitiem om te kiezen voor een urenuitbreiding op je aanstelling en zo meer inkomen te krijgen. Maar om een combinatiebaan met plezier te doen en vol te houden, moet je het ook echt graag willen en leuk vinden."
Combinatiebanen: de cijfers
In 2022 had 17,8% * van de medewerkers in sociaal werk een combinatiebaan. Dat kunnen meerdere banen in sociaal werk zijn (bij één of verschillende werkgevers) of een baan in sociaal werk, gecombineerd met een baan buiten sociaal werk. Denk aan een sociaal werker die ook in de gehandicaptenzorg werkt of bij een gemeente. Of aan iemand die als sociaal werker én op kantoor werkt. Een combinatiebaan kan interessant zijn als je bijvoorbeeld meer afwisseling zoekt, je andere werkvelden wilt verkennen of meer uren wilt werken. Uit de arbeidsmarktpeiling van Sociaal Werk werkt! (najaar 2023) blijkt dat eenderde van de respondenten van het panel die op dit moment nog geen combinatiebaan heeft hier wel voor openstaat.
* Bron: Combinatiebanen en loopbaanpaden (2023), ABF/CBS voor Sociaal Werk werkt!
Wat vraagt een combinatiebaan en hoe werf je er medewerkers voor?
"Een combinatiebaan vraagt veel van je qua planning, tijd en energie en het geeft enige administratieve last. Als je bijvoorbeeld 24 uur hulpverlener bent en daarnaast 8 uur kwaliteitsmedewerker, dan moet je echt schipperen met je tijd. Met name omdat de hulpverlening ook buiten kantooruren tijd vraagt. Je moet dus waakzaam zijn om niet overbelast te raken. Je wilt immers beide banen goed doen en er 100% voor gaan. Als je als hulpverlener ook in meerdere projecten werkt, dan moet je je afvragen of je dat ook langdurig kunt volhouden.
Bij de werving houden we ons aan de wet en aan afspraken met onze ondernemingsraad. Dat geldt ook bij combinatiebanen. Dus is er een geschikte herplaatsingskandidaat, dan hebben we een gesloten procedure en anders volgen we de procedure van interne plaatsing op ons Moviera-intranet. Hierop kunnen alle collega’s reageren, het biedt gelijke kansen. Voor projecten geldt dat als we geen reacties krijgen op vacatures, managers vaak zelf meezoeken naar een goede kandidaat."
Al tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek vragen we of iemand ook ander betaald of onbetaald werk doet. Voor ons is dat gesprek over overbelasting al vanaf dag één zwaarwegend."
Je had het over administratieve last. Wat omvat dat en verschilt dat per contractvorm?
"Eerst dan even die contractvormen. Grosso modo hebben wij er twee: een hulpverlener krijgt een uitbreiding in dezelfde salarisschaal als het basiscontract. Dat kan zijn in een vaste reguliere functie of voor een tijdelijke functie in een projectteam. De kostenverdeling vindt dan plaats over het team van de hulpverlener en het andere interne team of project.
De andere vorm is die waar een hulpverlener bijvoorbeeld ook projectleider wordt. Dan zijn twee dienstverbanden nodig, omdat de functie van projectleider in een andere salarisschaal valt. De medewerker behoudt dan het vaste dienstverband als hulpverlener en krijgt daarnaast een tijdelijk dienstverband voor de duur van het project.
Dit laatste is ook de vorm die het meeste administratieve last met zich meebrengt, zowel voor de medewerker als voor de manager. Denk daarbij aan de medewerker die tweemaal verlof, IKB of LBB aan moet vragen en iedere maand een werkplekdeclaratie voor beide functies in moet dienen. Of aan de manager die twee keer een ziekmelding moet doen. Deze extra administratie weerhoudt onze managers overigens niet van het benutten van de kansen die combinatiebanen bieden!"
Hoe bewaak je als hr het risico op overbelasting?
"Dit ligt vooral bij de managers, maar wij ondersteunen uiteraard als dat gewenst is. Daarnaast vragen we al tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek of iemand ook ander betaald of onbetaald werk doet. Dit nemen we op in het indiensttredingsformulier en in de arbeidsovereenkomst. We doen dit niet alleen om de arbeidstijdenwet niet te overtreden, maar zien het echt als onze zorgplicht. Voor ons is dat gesprek over overbelasting dus al vanaf dag één zwaarwegend. We voelen ons medeverantwoordelijk voor het gezond houden van onze mensen."
Als een collega door ons gedetacheerd wordt voor een combinatiebaan bij een van onze samenwerkingspartner dan intensiveren we daarmee ook meteen die samenwerking."
Welke voordelen bieden combinatiebanen jullie organisatie?
"Naast de ontwikkeling van medewerkers en organisatie kunnen we op deze manier mensen behouden voor projecten en deze dus draaiend houden. We kunnen daarmee onze ambities realiseren en dat draagt bij aan onze zichtbaarheid in het brede werkveld en het verwerven van nieuwe projecten. Wat daaraan ook bijdraagt is bijvoorbeeld als een collega door ons gedetacheerd wordt voor een combinatiebaan bij een van de gemeenten waarmee we samenwerken. Zo intensiveren we meteen de samenwerking met die gemeente."
Dit artikel kwam mede tot stand door de subsidieregeling MDIEU (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Sociaal Werk werkt!
Meer weten? Neem contact op!

Meer weten? Neem contact op!