Zij-instromers binnen sociaal werk
Zij-instromers leveren een waardevolle bijdrage. Ze zorgen voor meer diversiteit en dragen bij aan een oplossing voor de personeelstekorten in sociaal werk. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je aan de slag wilt met zij-instroom in jouw organisatie? En waar begin je? Op deze pagina zetten we belangrijke informatie voor je op een rij.

Voordelen van zij-instromers in sociaal werk
- Je draagt bij aan het oplossen van je eigen personeelstekort en die van de sector.
- Je investeert in de toekomst van je organisatie, de sector en zij-instromers met interesse in sociaal werk.
- Je verlicht de werkdruk, waardoor collega’s meer tijd kunnen besteden aan cliënten.
- Zij-instromers verrijken je organisatie; ze brengen kennis en ervaring mee vanuit hun vorige beroep.
- Kennis en ervaring worden uitgewisseld. Zij-instromers krijgen de kans om ‘vakgenoot’ te worden. Collega’s kunnen als mentor zij-instromers begeleiden en ontwikkelen nieuwe vaardigheden. Ontwikkeling en uitdaging is ook belangrijk voor het behoud van zittende medewerkers.
Tips voor het opleiden en begeleiden van zij-instromers
Zorg voor een goede onboarding op maat:
- Begeleid zij-instromers op vakinhoudelijk én persoonlijk vlak. Waarborg dit met structureel overleg en intervisie.
- Zorg voor goede begeleiders/mentors en een aparte functieomschrijving voor hen.
- Train je begeleiders/mentoren op het coachen/begeleiden van zij-instromers.
- Uit onderzoek (Inventariserend onderzoek Zij-instroom, Instituut GAK, 2020) blijkt dat organisaties die talent en waarde koppelen zeer succesvol zijn. Het slagen van een initiatief rondom zij-instroom gaat dikwijls over het goed managen van verwachtingen en vragen bij zij-instromers.
- Bied goede begeleiding. Als je dat goed organiseert, kunnen zij-instromers toegevoegde waarde hebben voor je organisatie.
- Schets perspectief met instap- en doorstroomfuncties.
De kosten van een zij-instromer
Salaris
Hoe je zij-instromers gaat inschalen, hangt af van bovenstaande factoren en de route die voor hen het meest geschikt of wenselijk is. Bied ze in elk geval een volledig pakket aan met een volwaardig salaris (en dus geen leerling-salaris). Je richt je op kandidaten die meer levenservaring hebben en mogelijk al en gezin en hypotheek. Zij-instromers willen graag in sociaal werk aan de slag, maar deze stap moet voor hen uiteraard ook financieel mogelijk zijn. Door dit goed voor ze te regelen trek je medewerkers met de juiste competenties en motivatie aan.
Kijk op individuele basis naar de mogelijkheden en bied hierop maatwerk. Bijvoorbeeld:
- Een onbetaalde opstartfase met (bij positieve afronding) aansluitend een jaarcontract met normale inschaling voor de betreffende functie.
- Als trainee: Op trainees is artikel 2.3 B uit de Cao Sociaal Werk van toepassing. De trainee wordt twee schalen onder de functieschaal ingeschaald. Bij indiensttreding na afloop van het trainee-schap vindt inschaling plaats in de functieschaal.
- Voor student-werknemers zie artikel 6.3 van de Cao Sociaal Werk.
Kosten opleiding
Benieuwd naar de trainingen en opleidingen sociaal werk en de kosten daarvan? Bekijk het overzicht.
Bespreek met jouw zij-instromer wie de kosten voor de eventuele opleiding gaat betalen. De Cao Sociaal Werk biedt ruimte voor individuele invulling, onder andere dankzij een Loopbaanbudget (LBB) en een Individueel KeuzeBudget (IKB). Het Loopbaanbudget bestaat uit een geldbedrag (Loopbaanbedrag) en uit uren (vitaliteitsuren) indien deze van toepassing zijn.
Het Loopbaanbedrag bedraagt 1,5 % van het feitelijk verdiende salaris van de betreffende maand, vermeerderd met de in die maand opgebouwde vakantietoeslag en eindejaarsuitkering en - indien van toepassing - de onregelmatigheidstoeslag.
Let op! De volgende werknemers hebben geen recht op het Loopbaanbedrag:
- student-werknemers
- werknemers in I/D-banen en in garantiebanen
Kosten bbl-traject:
- De werkgever kan de kosten die de bbl'er maakt voor de opleiding vergoeden.
- De uren die de studie kost, kan je geheel of volledig vergoeden door de leer-arbeidsovereenkomst voor meer uren per week af te sluiten. Je kan (daarnaast) ook de kosten voor de opleiding vergoeden.
Kosten verplichte bijscholing:
Zijn werknemers verplicht bijscholing te volgen die nodig is voor het uitoefenen van hun functie? Dan worden deze bijscholingsactiviteiten beschouwd als opgedragen werkzaamheden. De kosten en benodigde tijd zijn voor rekening van de werkgever en kunnen niet ten laste van het Loopbaanbedrag, de vitaliteitsuren of Individueel Keuzebudget (Hoofdstuk 4) worden gebracht.
Kosten registratie
Voor werknemers die vanwege het beleid van de gemeente of de werkgever verplicht geregistreerd worden in het Register Sociaal Werkers vergoedt de werkgever de registratiekosten en de kosten voor de verplichte VOG.
Kosten EVC-traject
De kosten van een EVC-procedure variëren. Gemiddeld kost een EVC-traject € 1.800,-.
Lees meer over het EVC-trajectSociaal Werk werkt!
Meer weten? Neem contact op!

Meer weten? Neem contact op!