Generatieregeling op organisatieniveau: hoe werkt dat in de praktijk?
Een aantal sociaalwerkorganisaties heeft in de afgelopen jaren hun eigen generatieregeling aan de cao-tafel gestuurd. Wat zijn hun ervaringen? Welke tips geven ze en waar moet je op letten en rekening mee houden?

Sociaalwerkorganisaties met een eigen generatieregeling
Generatieregeling voor de organisatie: behoud ervaren oudere collega’s en overdracht van hun kennis en ervaring aan (nieuwe) jonge collega’s
De sector vergrijst en daarom is het goed dat sociaalwerkorganisaties een eigen generatieregeling hebben. Allereerst om oudere en ervaren collega’s de mogelijkheid te bieden minder te gaan werken en daardoor te behouden tot het moment dat zij de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken. En tegelijkertijd om nieuwe en jongere medewerkers te werven voor de uren dat de oudere medewerker minder gaat werken, zodat de kennis en ervaring van de collega's die richting hun pensioen gaan, wordt overgenomen en dus behouden blijft.
Minder verzuim
De eigen generatieregeling voor de organisatie draagt bij aan minder verzuim onder oudere medewerkers. Hun werkbelasting is lager doordat zij minder werken en daardoor is het mogelijk om door te kunnen blijven werken tot de AOW-leeftijd.
Krappe arbeidsmarkt en veel deeltijders
Maar helaas heeft ook sociaal werk te maken met de krappe arbeidsmarkt en met een groot aantal deeltijders. Kleine sociaalwerkorganisaties kunnen vaak geen vacature plaatsen voor het beperkte aantal uren dat vrijkomt wanneer er 1 of 2 collega's gebruik maken van de generatieregeling. Er kunnen dan geen nieuwe jonge collega’s worden aangenomen en de uren worden meestal verdeeld onder collega’s.
In grote organisaties kunnen de vrijgevallen generatie-uren van meerdere medewerkers gebundeld worden, en dan kan er meestal wel een vacature geplaatst worden. In de huidige arbeidsmarkt hoop je dat die vacature dan wel vervuld kan worden!
Tips
- Veel sociaalwerkorganisaties maken maatafspraken met medewerkers in het kader van de generatieregeling. Een regeling voor de hele organisatie biedt namelijk niet altijd meerwaarde. Dat geldt met name voor kleine organisaties en organisaties met een relatief jong medewerkersbestand. Er zijn twee organisaties die hun generatieregeling daarom hebben beëindigd en nu met medewerkers individuele maatwerkafspraken maken om fit en gezond de AOW-leeftijd te halen;
- Het is belangrijk om te benadrukken dat je als werkgever en medewerker met elkaar in gesprek bent en blijft over gezond en fit doorwerken tot je pensioen (vanaf het 57e levensjaar tenminste eens in de 3 jaar, maar het liefst jaarlijks).
Alles over de generatieregelingen voor werkgevers
Naar de hoofdpaginaDe middelen op en inhoud van deze pagina zijn mede tot stand door de subsidieregeling MDIEU (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Handige links
Sociaal Werk werkt!
Meer weten? Neem contact op!

Meer weten? Neem contact op!